Image1

Izazovi estetske stomatologije - spec. oralne hirurgije dr Stefanija Pantović

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Izazovi estetske stomatologije- spec. oralne hirurgije dr Stefanija Pantović

Mnogi izazovi savremene stomatološke prakse u velikoj mjeri proističu iz potreba i zahtjeva pacijenata koji se javljaju doktoru stomatologije. Pored osnovne potrebe za ozdravljenjem i riješavanjem problema sa oralnim zdravljem, terapijski rezultat smatramo potpunim tek kada je zadovoljena i estetska komponenta osmijeha. 

U vezi s tim, jasno je da estetska stomatologija obuhvata različite oblasti stomatologije gdje spada širok spektar intervencija i usluga, kako kaže naša sagovornica dr Stefanija Pantović, spec. oralne hirurgije, a u ovom članku još otkriva šta bi sve valjalo znati - od dijagnostike do kompletne rekonstrukcije osmijeha.

''Pacijenti nam svakog dana dolaze sa željom da promijene svoj osmijeh. Jedan značajan procenat prevashodno dolazi sa željom za potpunom rekonstrukcijom iz zdravstvenih razloga, nakon čega nastupaju istančani estetski zahtjevi. 

Velika informisanost i društvene mreže su učinile da su pacijenti upućeni u mogućnosti savremene prakse. Upućeni su da je estetska stomatologija grana koja galopirajućim koracima napreduje, da kvalitet usluge je u konstantnom porastu, izbor materijala širok kao i da su mnoge metode zastarjele. Međutim, posljedica različitih vidova marketinga je da jako često imamo pacijente koji sami smatraju da su kandidati za određene procedure sa čim mi često nismo saglasni.

Image0

Odgovornost je zajednička

Morali bismo biti oprezniji u svakom vidu oglašavanja, podsjetiti se da društvenim mrežama se u velikoj mjeri banalizuju složene procedure koje se u stomatološkoj ordinaciji svakodnevno izvode. Isključuje se individualan pristup za svakog pacijenta. Banalizuju se terapije, zarastanja, liječenja, svi oni malo atraktivni a neophodni procesi.

Uz to, zdravstvene usluge kakve su stomatološke i oralno hirurške intervencije jesu zahtjevne procedure, koje iziskuju stručnost i poštovanja doktrina i protokola kao i poštovanje biologije tkiva, čime se podsjećamo da kompletne rehabilitacija zubnih nizova sa dugoročnim rezultatima vrlo često nisu moguće u pet dana. 

Kod mlađih pacijenata dominantan izbor su ispravljanja zuba, a potom izbjeljivanja, dok s druge strane pacijenti narušene funkcije i estetike, sa gubicima zuba žele trajna riješenja i kompletnu sanaciju zuba nekom od "holivudskih procedura''. Postoje različite vrste krunica i keramičkih ljuskica, pa ugradnja implantanata na mjestima izgubljenih zuba.

Uvijek je cilj postići harmoniju i sklad, rekonstruisati pacijentu osmijeh koji mu pripada, uskladiti sa njegovim licem, konstitucijom, zanimanjem. Pokušati približiti se prirodi, formama i efektima, prevariti oko, nečujno nadomjestiti izgubljeno.

Jedan prosječan dan u ordinaciji čine kupiranja bolova pacijentima, komplikovane  ekstrakcije zuba do potpunih rekonstrukcija osmijeha. Pak, čini mi se da dominantan dio  mog posla su upravo takve složene procedure, izrade takvih radova kod pacijenata koji žele zdrav, a pritom osmijeh u nijansama bijele boje, upečatljiv i sjajan, koga karakteriše besprekorna estetika. 

Zašto pacijenti u tolikoj mjeri biraju bezmetalne krunice? 

Upoznali smo pacijente sa činjenicom da takve krunice su biokompatibilne, ne ostvaruju štetne uticaje na tkiva usne duplje, ni nakon dužeg vremenskog perioda. Reprodukcija prirodnosti, prozirnosti i staklast efekat kakav posjeduje gled zuba, ni sa čim nije moguće postići u tolikoj mjeri kakav je to slučaj sa individualno slojevanim bezmetalnim krunicama. 

Volim da kažem da smo pacijente naučili svemu - naučili smo ih da je bezbolnost imperativ kao i da razlikuju prosječno od vrhunskog.

Keramičke ljuskice ili fasete, su jako atraktivna i tražena procedura. Uvijek pacijentima zvuči primamljivo da dobiju novi osmijeh u rekordnom roku bez preparacije njihovih zuba. I da, moguće je. Problematika je ta da procenat pacijentata koji su indikacija za keramičke fasete nije ogroman. 

Bruksisti, pacijenti sa oboljenjima temporomandibularnog zgloba, oni sa većim brojem devitalizovanih zuba mogu biti relativna kontraindikacija. 

Hvalimo se da je stanje oralnog zdravlja u našoj zemlji sve bolje, to i jeste tako, ali i dalje jako puno pacijenata koji su kandidati za različita implantološka riješenja. Ugradnji implantata pribjegavamo u svim onim situacijama gdje imamo gubitak jednog ili više zuba, potom kod pacijenata koji su izgubili sve zube. Cilj je i takvim pacijentima omogućiti bolji kvalitet života i veći komfor od mobilnih nadoknada, fiksnim rješenjima na više implantanata. Implantati sa regenerativnim metodama su nam takođe omogućili nadoknaditi tkivo, bez narušavanja i preparacije okolnih zuba, korekciju defekata i manjkavosti na nivou kosti i mekih tkiva u usnoj duplji, opet u službi postizanja funkcije i najzad, estetike. 

Vrhunske rezultate iz oblasti estetske stomatologije je moguće ostvariti samo kombinacijom najkvalitetnijih stomatoloških materijala posljednje generacije, savremene stomatološke opreme i visoke stručne osposobljenosti'', za kraj je zaključila naša sagovornica dr Stefanija Pantović, spec. oralne hirurgije.